Wonen & huishouden

Vast in de huizenmarkt!

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”0|0px|54px|0px|false|false”][et_pb_row custom_padding=”0|0px|27px|0px|false|false” admin_label=”row” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.19.10″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Er zijn zoveel huizen, maar helaas ook zoveel mensen die een huis zoeken. Het is werkelijk een verschrikking om de mogelijkheid tot een huis te vinden. Die prijzen zijn niet te temmen en het is een stormloop waar de makelaars goed gebruik van maken. Ook ik zit vast in deze chaos van een huizenmarkt.

Wij wonen momenteel in Rotterdam, mijn vriend en ik. Een stabiel stel die graag terug willen verhuizen naar werk, school en familie. Beter voor het milieu, beter tegen het verkeer op de weg, eigenlijk beter voor alles. De auto kunnen we dan laten staan en het geeft zoveel mogelijkheden! Wij willen naar Brabant. De hitte van de huizenmarkt is daar minder dan in de randstad zal je denken. Helaas is niks minder waar. Als je wilt huren, vragen ze dat je 4x de huurprijs verdient, en kopen zitten ook de nodige moeilijke regels aan vast. 

Het gevolg is dus dat die ene huurwoning leeg blijft staan.

Nu weet ik niet alle ins en outs maar een gemiddeld huis kost zo’n €800,- per maand als je wilt huren. €800 x 4 = €3200 aan salaris wat je moet verdienen om dit huis te mogen huren. Alleen salaris wordt meegerekend, en uitkeringen en studiefinanciering wordt niet meegerekent. Iets wat lastig is. Maar als je dat verdient, zal je toch makkelijk een huis kunnen kopen voor zo’n €188.000 als je geen eigen middelen meeneemt. Dat is dan toch veel aantrekkelijker? Het gevolg is dus dat die ene huurwoning leeg blijft staan. Die ene huurwoning die wij zo graag willen bewonen, terwijl je weet het te kunnen betalen. Raar maar waar. Zij lopen geld mis, en wij (of iemand anders) een thuis.

Goed, sociale woningbouw dan. Daar zijn de prijzen minstens €300,- lager. Je schrijft je in en gaat fanatiek op zoek naar woningen. Dan blijkt al snel dat je op plek 463 komt te staan. Nog 462 mensen voor je die recht hebben op de woningen. Een jaar later is er niet veel verandering. Je staat nog in een gemiddelde wachtlijst van 7 jaar. Daar heb je dus werkelijk niks aan. 

Huizen zijn binnen een week weg, of zijn een bouwval waar je alsnog gemakkelijk €175.000 voor betaald.

Kopen dan? Wat een grote stap in je leven is dit! Als we willen kopen, dan moet het ook gelijk goed. Want als je een huis koopt met allemaal rotte onderdelen, ben je nog verder van huis. Het huis moet als een thuis voelen en koop je toch voor de nodige jaren. Er komen veel meer zaken bij kijken als een hypotheek, eigen geld dat meegebracht moet worden en nog zo veel meer zaken waar je als leek echt niet zelf uit kan komen. Nu zijn wij wel al op het punt een indicatie te hebben van wat we mogen kopen, maar dan is het nog een lastig verhaal. Huizen zijn binnen een week weg, of zijn een bouwval waar je alsnog gemakkelijk €175.000 voor betaald. Waarom?

Echt waar. Dit zijn frustraties op een rijtje. Want door deze verhitte huizenmarkt is het moeilijk om nog in de juiste regio te belanden waar je thuis hoort. Onmogelijk is het theoretisch gezien niet, maar zo voelt het wel. Nu zijn wij niet de enigen die met dit verhaaltje te maken heeft, maar lastig is het zeker wel! Het voelt alsof je door het oog van de naald moet kruipen en dat wij al super blij moeten zijn met het kleine appartementje wat we nu hebben. Dat zijn we ook zeker, maar hoe lang zal het nog moeten duren voordat we verder mogen in het leven? 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Like & deel Thuisvrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *