Wonen & huishouden

Minimaliseren, waar laat jij je spullen?

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”0|0px|54px|0px|false|false”][et_pb_row custom_padding=”0|0px|27px|0|false|false” admin_label=”row” _builder_version=”3.19.10″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.21.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Minimaliseren is helemaal hot en trending. Het is ook logisch als je er bij nadenkt dat het veel stress kan wegnemen en rust geeft. Het fijne is dat je een leeg huis overhoudt om er werkelijk in te leven, maar al die spullen die je weg wilt doen moeten ook een bestemming krijgen. Verdwijnen die dan zonder pardon in de prullenbak? Er zijn veel betere opties om die items een tweede leven te kunnen geven, en die bespreek ik met alle liefde!

Wat is minimaliseren?

Minimaliseren is het verminderen van spullen. Voornamelijk doen mensen dit in hun hele huis, maar het kan ook per kamer of categorie gedaan worden. Bij ieder item kijk je of je het echt gebruikt, nodig hebt, waarde aan hecht, of erg gelukkig van wordt. Wanneer dit niet het geval is, gaat het weg. Op deze manier creëer je ruimte om meer bewegingsvrijheid te krijgen. Over het algemeen verminderd dit stress en onrust bij mensen. Het geeft orde en rust.

1. De kringloopwinkel

De eerste plek waar jij je spullen makkelijk kwijt kan, is de kringloopwinkel. Het is de meest bekende locatie voor tweedehands spullen. Let er alleen wel op dat je kringloopwinkels ook niet blij maakt met kapotte kledinghangers, gescheurde kleding en versleten fotolijstjes. De spullen die wel nog mooi een tweede ronde mee kunnen, mogen naar de kringloopwinkel. De winkel kan dan per direct andere mensen blij maken met goedkope spulletjes.

2. De ruilwinkel

Dit concept lijkt enorm op de kringloopwinkels. Een ruilwinkel werkt met punten. Je levert wat in, daar krijg je een x aantal punten voor en die kan je gebruiken om iets uit de winkel weer mee te nemen. Nou hoef je die punten natuurlijk niet te gebruiken, maar wel je spullen brengen. Hier zijn ze vaak iets minder kieskeurig over wat je brengt, omdat zij er geen geld uit hoeven te halen, wat bij een kringloop wel van toepassing is. Hij zit misschien niet overal, maar met de zoekmachine heb ik al meerdere ruilwinkels gevonden in verschillende steden.

 

4. Weggeven/verkopen

Facebook en marktplaats kunnen echt je beste vriend zijn in dit verhaal. Zit er iets van waarde tussen en wil je er nog iets aan overhouden? Vraag dan een klein bedrag voor je spulletjes. Iets zonder waarde kan je er gewoon gratis op zetten. Het zal je nog verbazen hoeveel mensen die spullen goed kunnen gebruiken!  Een tip voor op facebook: Sluit je aan bij een plaatselijke weggeefgroep. Daar wordt vaak sneller gekeken dan op categorie in de marketplace.

5. Voedsel/kleding/speelgoed bank

Geloof me, je hebt veel meer troep in je keukenkastjes staan dan je zal denken. Spullen die je ooit eens zal maken, maar eigenlijk ongeopend in je kast staan zijn ideaal voor de voedselbank. Let er op dat het ongeopende producten zijn die niet over datum zijn. Heb je nog goede kleding en speelgoed dat werkt? Daar zijn ook speciale banken voor. Namelijk de speelgoedbank en de kledingbank. Je maakt er mensen echt gelukkig mee die een lager tot geen budget hebben.

6. Mini bibliotheek

Sommige huishoudens hebben een klein boekenhuisje voor de deur staan waar in boeken geruild kunnen worden. Je kan er boeken in kwijt, en wat je interessant vind kan je ook weer meenemen. Ze zijn prima zelf te maken, mocht je daar interesse in hebben. Het is hoe dan ook een prima manier om jouw afgedankte boeken in kwijt te kunnen. Kijk eens rond in je wijk. Er is er vast wel één te vinden.

7. Laatste redmiddel

Horen jouw spullen dan echt nergens thuis? Vraag of je vriendinnen wat hebben aan die gebruikte shampoo of geopende voedingswaren. Wanneer daar ook geweigerd wordt, zit er niets anders op dan de welgevreesde container. Let er dan op dat je het goed recycled. Kleding in kledingcontainers, papier in papiercontainers, glas bij glas, plastic bij plastic. Dan wordt er nog wat gemaakt van jouw spullen!

Heb jij al geminimaliseerd, of ben je dit van plan? Laat weten waar jij je spullen hebt achter gelaten. Wie weet brengen wij elkaar nog op ideeën!

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Like & deel Thuisvrouw

8 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *