Wonen & huishouden

Hoe vaak moet je schoonmaken: Slaapkamer

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22.3″ custom_padding=”0|0px|0|0px|false|false”][et_pb_row custom_padding=”0|0px|0|0px|false|false” admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.25.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Het valt misschien niet op, maar een slaapkamer kan sneller vies worden dan je denkt. Je zweet in bed en kleding die op de grond liggen te dwalen trekken stof aan. Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken en meerdere manieren hoe je dingen moet schoonmaken. En alles heeft ook weer richtlijnen gekregen dat jou vertelt hoe vaak dit te doen. Misschien wel vaker dan jij zelf dacht? Dit is een serie die loopt op mijn blog. Iedere maand komt er een nieuw onderwerp die ik binnen dit thema bespreek. Voor deze keer: De slaapkamer!

Beddengoed: 1x per week
Je verliest veel huidschilfers, zweet en andere lichaamsstoffen in bed. Hier komen allerlei bacteriën en huisstofmijt graag van snoepen. Om je bed toch hygiënisch te houden is het verstandig om het beddengoed één keer in de week schoon te maken. Om jouw bed iedere dag fris te houden is het aan te raden om iedere dag het dekbed van het bed te halen en ergens overheen te hangen en het raam open te zetten. Op die manier kan het matras weer even luchten, en komt er frisse lucht bij het dekbed.

Het bed: 1x per week
Je zal het bijna vergeten na al het beddengoed, maar het bed moet zelf ook gedaan worden. Er hoopt zich langs de randjes vuil op. Dit is prima met de stofzuiger weg te halen. Vergeet niet daarna nog een vochtige doek er overheen te halen om het helemaal tot in de puntjes te verzorgen. Wanneer jij een boxspring in huis hebt gebruik je geen water, dus ook geen vochtige doek. Ook hiervoor kan je baking soda en de stofzuiger aanspreken. Als je in het bezit bent van een stoomreiniger is dit een ideale oplossing om het bed alsnog extra te reinigen. Het stofzuigen gebeurd 1 keer per week. 2 keer per jaar gebruik ik ook de baking soda of een vochtige doek.

Vloer: 1x per week
Hiermee bedoel ik het stofzuigen en het dweilen. Vette vlekken van de blote voeten mogen best regelmatig weggepoetst worden. En ja: Ook het stof is er weer. En dat willen wij graag weg hebben om zonder te snotteren je slaapkamer binnen te stappen. Een opengegooide deur kan namelijk veel stof doen opwaaien.

Nachtkastjes: 1x per week
Net als alle andere gladde oppervlakten, neem je dit ook 1 keer per week af met een doekje. Vergeet bij een nachtkastje met laatjes niet om ook die uit te zuigen en een doekje er doorheen te halen. Er vallen nog wel eens haren tussen.

Tapijt: 1x per week
Een tapijtje in de slaapkamer moet je niet vergeten. Hier loop je met blote voeten overheen wanneer je net uit een zweterig bed komt. Daarnaast kan het ook een echt stofnest worden. Eens per week de stofzuiger er overheen is dus geen overbodige luxe. Wanneer er een zichtbare vlek op komt, kan je deze hardnekkiger verwijderen. Een tapijt slijt wel sneller wanneer er zand in zit. Als je er overheen loopt schuurt langs jouw mooie tapijt, en slijt het. Om dit te voorkomen kan je het tapijt professioneel laten reinigen. Met huisdieren of intensief gebruik wordt dit 1 keer per jaar aangeraden. Als het er enkel voor de sier ligt kan je dit gerust een jaar overslaan.

Radiator: 1x per week
Een radiator werkt het beste wanneer hij schoon is. Het hoeft minder hard te werken om warmte af te geven, wat dus energie bespaard! Ook deze kan je iedere week even afstoffen. Het hangt van de soort radiator af hoe je die het beste kan schoonmaken.

Gestoffeerde meubels: 1x per maand
Heb jij nog een stoffen stoel in de slaapkamer staan? Dan is het van belang om deze 1 keer in de maand schoon te maken met de stofzuiger of stoomreiniger. Deze meubelen vangen ook veel huisstofmijt en ronddwalende schilfers die je met het blote oog niet kan zien. Deze meubelen zijn over het algemeen minder in gebruik dan het bed. Hierdoor moet 1 keer in de maand voldoende zijn.

Kussen en dekbed: 1x per 2 maanden
Ondanks dat er een kussenhoes en overtrek omheen zit, kan dit ook vies worden. Was het op een hoge temperatuur (60 graden) om de meeste organismen in het bed te doden. Een kussen kan je eventueel nog in de vriezer doen om er zeker  van te zijn dat alles dood is. Hierdoor kan jij weer  gerust op een schoon kussen liggen.  Waarom zo vaak? Omdat een kussen vol komt te zitten met schimmels, bacteriën en huisstofmijt! Dit gaat sneller dan je denkt, dus sla dit maar niet over. Het is ook een stuk beter voor jouw huid. Misschien zijn jouw puistjes dan wel verleden tijd?

Matras: 2x per jaar
Een goede molton op jouw matras doet al wonderen om het meeste vuil er uit te houden. Maar dit betekent niet dat een matras een ondergeschoven kindje hoeft te zijn. Veel matrassen hebben een hoes er omheen zitten die afgeritst kan worden. Dit is vervolgens te wassen in jouw wasmachine of bij de duurdere matrassen wordt aangeraden om dit professioneel te laten doen. Een matras die dit niet heeft kan je goed schoonmaken met baking soda! Strooi dit uit op het bed en laat het even zijn werk doen. Als je het daarna opzuigt, zal het bed een stuk frisser zijn. Gebruik geen water, want dit veroorzaakt schimmels!

Kledingkast: 2x per jaar
De buitenkant ontdoe je 1 keer per week van stof. Maar de binnenkant hoeft een stuk minder vaak. In het voorjaar en in het najaar is het aan te raden om de hele kledingkast leeg te halen en het schoon te maken. Met de kleding komt er nog wel eens de nodige viezigheid de kast in. Ook vieze vingerafdrukken komen er in die weg te poetsen zijn. Omdat een kast afgesloten is, is het minder vatbaar voor stof. Hierdoor hoef je dit maar 2 keer per jaar te doen.

Gordijnen: 1x per jaar
Rolgordijn, hanggordijnen en luxaflex moeten allemaal schoongemaakt worden. Gordijnen kan je in principe 1 keer in het jaar goed schoonmaken. Luxaflex daarentegen moet je wel wat vaker ontstoffen. Hiervoor houd ik eens per week aan. Dit houdt het lekker fris.

Na dit gelezen te hebben is een logisch volgende conclusie: Ik ga nu mijn slaapkamer schrobben! Succes er mee, en geniet van de heerlijk frisse ruimte achteraf.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Like & deel Thuisvrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *