Wonen & huishouden

Hoe vaak kleding wassen en dragen?

De wasmachine draait vaak overuren. Maar hoe vaak moet je nou eigenlijk die broek of dat leuke shirtje wassen? Niet alles hoeft namelijk na één keer dragen in de wasmachine. Je kan veel energie en water besparen, waarmee jij automatisch bespaard op je rekeningen. Dus misschien is het toch wel slim om even door te lezen. Daarnaast deel ik jullie graag nog een extra wastip!

1. Shirts
Hempjes, topjes en andere shirts kan je maar beter iedere dag verschonen om te voorkomen dat er een zweetgeur in je shirt blijft hangen. Oksels zweten nou eenmaal het snelste. Hierdoor kunnen ook verkleuringen ontstaan, en om over de geur nog maar even niet te praten.

2. Truien en vesten
Afhankelijk van de stof kan je die wel vaker aan. Katoenen truien en vesten zijn om de 2 dagen aan te raden en synthetische stoffen iets minder vaak. Zo houd je de stof goed. Vaak doe je er toch een shirt onder aan waardoor je die iets minder vaak hoeft te wassen. Scheelt weer plek in de wasmachine.

3. Pyjama’s
Iedere week verschonen is wat mij betreft wel een must. Je ligt er een avondje in te broeien onder de warme dekens, wat een ideale temperatuur is voor bacteriën om te verspreiden. Voorkom voor jezelf dat je allemaal huidaandoeningen oploopt, en verschoon hem maar gewoon eens per week. Omdat je hem ook weer niet een hele dag draagt, is iedere dag ook weer niet nodig.

4. Broeken
Voornamelijk spijkerbroeken hoef je niet zo vaak te wassen. Als er geen vlekken in zitten kan het ook helpen om het te laten luchten na het dragen. Als je de broeken om de 5x dragen eens wast, weet je zeker dat je goed  zit tegen bacterievorming. Verder is het aan te raden hem niet te vaak te wassen om de kwaliteit goed te houden.

5. Rokken
Het enige échte contactpunt van een rok, zijn jouw heupen. Hierdoor kan je die wel vaker aan. Na 5 keer dragen hoeft die pas je wasmand in.

6. Jurken
Na 1 tot 3 keer dragen zal ik de jurken in de was gooien. Afhankelijk van de stof en hoelang de mouwen zijn. Zijn die lang, dan zal ik hem na 1 keer in de was gooien. Maar praten we over spaghettibandjes, dan kan die zeker 3 keer mee. 

7. Onderbroeken en sokken
Dit komt toch wel continu in aanraking met je ‘opening’ en is gevoelig voor bacteriën. Je moet dit iedere dag verschonen. Als dit zich ophoopt met bacteriën kan je jezelf een flinke blaasontsteking geven, en dat wil je natuurlijk niet hebben. Daarnaast is het natuurlijk gewoon fris om die iedere dag te verwisselen. Sokken kan je beter ook iedere dag doen om infecties te voorkomen. En nogmaals: Zweet.

8. Zwemkleding
Ook dit moet je iedere dag verschonen. Buiten het feit dat je zwemt in een bad vol chloor, of in een meer met veel andere organismen, zit ook dit bij jouw edele delen. Verschonen die handel!

9. BH’s
De één heeft hem graag iedere dag schoon aan, de ander loopt er een week mee rond. Persoonlijk vind ik het fris om na elke drie dagen mijn BH te verwisselen. Je zweet er toch, en ook dit komt in de stof van je BH te zitten. Maar iedere dag wassen is niet nodig (Op sportBH’s na). Zo houd je de stof ook nog eens goed. Vergeet niet om je BH te wassen in een wasnetje.

10. Jassen
Blazertjes en jasjes kan je gerust elke 4 á 5  dagen wassen, maar jouw buitenjassen mogen veel langer blijven hangen. Er zit altijd een laag stof tussen de jas en jou, wat directe viezigheid aan de binnenkant voorkomt. Maar 2 keer per seizoen is wel aan te raden.

11. Overige
Denk aan je sjaals, mutsen en handschoenen. Als je deze 3 tot 5 keer wast per seizoen moet het wel voldoende zijn. Mits het natuurlijk erg vies is geworden.

Extra wastip!
Als jij nieuwe kleding hebt gekocht, is het aan te raden om het eerst te wassen voordat je de kleding aantrekt. Op die manier komt een zweetgeur niet in je kleding te zitten en kan je er langer van genieten. De vezels zuigen het zweet niet meer op waardoor de bacteriën die de geur veroorzaken ook niet in de vezels vast raakt.

Like & deel Thuisvrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *