Wonen & huishouden

Hoe vaak je moet schoonmaken: Badkamer

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22.3″ custom_padding=”0|0px|0|0px|false|false”][et_pb_row custom_padding=”0|0px|0|0px|false|false” admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.25.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

De broedplaats voor bacteriën en schimmels. Een badkamer kan je gerust op nummer 1 zetten. Dit komt doordat het een vochtige en vaak warme plek in het huis is. Schoonmaken van deze plek is dus heel belangrijk! Gelukkig zijn er wel richtlijnen hoe vaak je er even de tijd voor moet nemen. Dit wordt een serie die gaat lopen op mijn blog. Iedere maand komt er een nieuw onderwerp die ik binnen dit thema bespreek. Voor deze keer: De badkamer!

Wastafel: Dagelijks
Het lijkt veel, maar je hoeft het niet groots aan te pakken. Even een doekje er over de bovenkant en door de wasbak halen zorgt er voor dat de badkamer fris oogt. Haal de haren uit het putje en gooi die weg. Wanneer je iedere week het iets uitgebreider aanpakt zit je helemaal goed. Het is belangrijk om de wastafel regelmatig schoon te maken omdat hier veel vuil in wegspoelt na bijvoorbeeld het tanden poetsen, handen wassen of het scheren.

Spiegel: Dagelijks
Het gebeurt iedereen wel dat er wat druppels en spetters op een spiegel zit na het tanden poetsen, of ander opspattend water. Om die reden wordt aangeraden de spiegel dagelijks af te nemen. Het oogt veel schoner wanneer die ook helder is om doorheen te kijken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij zelf er schuldig aan maak het niet zo vaak te doen.

Toilet: 2x per week
Met recht een goede vriend van bacteriën. Ik hoef je ook niet uit te leggen waarom. Als je dagelijks een doekje over de zitting haalt, 1x in de week vluchtig schoonmaakt en 1 keer in de week grondig, waarbij je ook de buitenkant van de wc meeneemt, dan heb jij een goed onderhouden toilet staan waarbij je niet hoeft te vrezen voor gevaarlijke bacteriën!

Badmat: 1x per week
Helaas wordt dit vaak vergeten. Je staat hier op als je met je vieze voeten het bad of de douche in wilt stappen, en je staat er ook weer op wanneer je er uit komt. Misschien loop je er soms overheen wanneer je het niet eens door hebt. De combinatie van vocht en vuil kan een vieze bende maken. Door de badmat te laten drogen door hem even op te hangen voorkom je al sneller de schimmel, maar voor een echte schone mat gooi je hem 1 keer per week in de was. Met schone voeten op een schone mat stappen is toch het lekkerste.

Kastjes: 1x per week
Een handdoekenkastje, medicijnkastje of ander opbergkastje heeft iedereen wel in de badkamer. Ze vangen zonder dat je het door hebt toch nog wat vuil. Regelmatig stof afnemen met een stofdoek doet al wonderen, maar wegspattend vuil voorkom je hier niet mee. Iedere week tijdens een wekelijkse schoonmaak de kastjes meenemen met een vochtige doek is het beste. Zo kan jij je schone handdoeken ook weer met een fijn gevoel opbergen.

 

Radiator: 1x per week
Een radiator werkt het beste wanneer hij schoon is. Het hoeft minder hard te werken om warmte af te geven, wat dus energie bespaard! Ook deze kan je iedere week even afstoffen. Het hangt van de soort radiator af hoe je die het beste kan schoonmaken.

De vloer: 1x per week
Vlekken, vegen, vuil. Door de zwaartekracht komt alles op de grond terecht. Als je deze iedere week eerst met de stofzuiger over gaat, en het schoonmaken vervolgt met een dweil dan zit je goed.

De wand: 1x per week
De wand bestaat meestal uit tegels of een andere gladde oppervlak, maar er zitten wel voegen tussen waar vuil zich kan ophopen. Neem daarom de hele muur eens af en vergeet hierbij de voegen niet te schrobben! Doe dit niet alleen bij het bad of de douche, maar ook op de andere delen van de badkamer.

Bad/douche: 1x per week
Je ligt, zit of staat hier in om schoon te worden. Dat hier viezigheid komt hoeft niemand jou dus te zeggen. Om diezelfde reden is het wel aan te raden om die iedere week schoon te maken. Als jij de douchekop niet  vaak  van de haak haalt, kan je die ook maar 1 keer per maand doen. Wanneer je die wel vaak in de hand hebt, is het wel aan te raden die ook iedere week mee te nemen. Bij een douche met glazen deuren, neem je die wel mee in de wekelijkse schoonmaak.

Ramen: 1x per kwartaal
Viezigheid kan kleine krasjes in het glas maken of kozijnen beschadigen. Dat is  voornamelijk aan de buitenkant vervelend, maar aan de binnenkant kan het zelfs schimmels veroorzaken! Ramen worden over het algemeen niet heel snel vies, dus met eenmaal per drie maanden de ramen zemen moet voldoende zijn.

Douchegordijn: 1x per half jaar
Volgens de richtlijnen hoeft het maar eens per half jaar in de wasmand te verschijnen, maar ik zal zelf een voorkeur hebben aan eens per kwartaal aangezien er toch vaak aan gezeten wordt en opspattend water krijgt. Wanneer je een douchegordijn zo wijd mogelijk trekt voorkom je zoveel mogelijk schimmel, maar doe je dat niet, dan zal ik wel vaker dan eens per half jaar wassen.

Het prullenbakje: 1x per half jaar
Natuurlijk moet je hem gewoon legen als hij vol is, maar echt het schoonmaakwerk met een sopje hoeft gelukkig niet zo vaak. De bovenkant neem ik wel wat vaker af tegen het stof, maar meer aandacht heeft het eigenlijk niet nodig.

Ik kan het heel goed begrijpen als jij het niet allemaal doet zoals het volgens de regeltjes zal moeten. Misschien doe jij het minder of vaker. Ik maak mij er zelf ook schuldig aan. Deze richtlijnen geven mij wel een houvast hoe ik het huis onderhoud. Misschien heb jij er ook wel wat aan. Welk deel van het huis wil jij de volgende keer over lezen?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Like & deel Thuisvrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *