Baby & zwanger,  Uitgelicht

Hoera een kindje! of mag dat niet?

‘Jij moet geen moeder worden.’ ‘Jullie zijn niet rijk genoeg.’ Of ‘Waarom ben je nog niet zwanger?’ en ‘Wil je dan geen kinderen?’ Dat iedereen een mening heeft over het ouderschap is wel bekend, maar dat die meningen al over je gevormd worden, zonder dat er ook maar sprake is van een zwangerschap, vind ik heftig.

Als ik mij ergens over kan opwinden, is dit het wel. Iedereen gaat namelijk uit van zijn eigen referentiekader. Een eigen omgeving wat voor jou de juiste manier is. Maar dat het voor jou werkt, betekend niet dat een andere manier fout is. Misschien hebben wij niet evenveel geld, net zo’n groot huis of niet diezelfde leeftijd. Maakt dat je gelijk niet geschikt als ouders?

”Ik kan je vertellen: Die doen pijn, Heel erg pijn!”

Ja, wij willen kinderen. Heel graag zelfs. Met onze leeftijd van 23 en 24 jaar jong, is het ook een onderwerp wat vaak wordt aangesneden. De ene keer gunnen mensen het ons en kunnen ze ons niet anders inbeelden dan met een kindje, maar anderen willen hun ongezouten mening gelijk delen. Ik kan je eerlijk vertellen: Die doen pijn. Heel erg pijn!

Laat me wat zeggen. Ik ben geen slechte moeder, want ik ben er geen. Ik heb geen kinderen. en zal ook nooit een slechte moeder worden. Want al is je huis zo klein, en heeft je bankrekening geen 2,3 of 4 nullen, dat zegt niets over het moeder mogen worden. Een écht goede moeder ben je als je liefde geeft aan je kind. Als jij je kind kan koesteren, voeden en ruimte geeft tot ontwikkelen, zal je mij niet horen klagen over moeders of zwangeren.

”Misschien is het ons niet gegund? Wie ben jij dan om te zeggen dat het al zo moest zijn?”

Tegelijk zijn er die mensen die vinden dat je allang een kind had moeten hebben. Want wij weten veel over opvoeding, ontwikkeling en de zorg er voor. Wij hebben ervaring met baby’s en kennen de voor- en nadelen. Maar misschien willen wij het nog niet, misschien lukt het ons wel niet, misschien is het ons niet gegund? Wie ben jij dan om te zeggen dat het al zo moest zijn? Terwijl die wens misschien wel al reuze groot is, of nog juist in de kinderschoenen staat.

Dus een boodschap aan iedereen die ons niet geschikt vind: Jammer voor jou. Een boodschap voor alle anderen die zwanger willen worden of onzeker worden gemaakt: Doe je eigen ding, je eigen wens en vervul die! Er zullen altijd mensen een mening over hebben. Wij gaan onze eigen weg. En iedereen ziet het maar wanneer we een leuk nieuwtje hebben. En als iemand daar een mening over heeft, is die gelukkig van diegene, en niet van ons.

Klinkt dit verhaal jou bekend in de oren? Ik hoor het graag van jou!

Like & deel Thuisvrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *