Overige

Zo houdt jij je hoofd koel!

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”0|0px|54px|0px|false|false”][et_pb_row custom_padding=”0|0px|27px|0|false|false” admin_label=”row” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.21.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

De warmte van deze week gaat voor de nodige zweet en andere ongemakken zorgen. Temperaturen kunnen oplopen tot de 36 graden. Ik heb  een paar tips waar je misschien niet direct aan zal denken, maar je hoeft er echt niet bij te zitten als een zwetende otter. Problemen zijn er om opgelost te worden namelijk!

1. Huis potdicht

Hoe lekker het misschien lijkt om je huis te luchten voor een fijne luchtstroom, is dit niet het slimste idee. De lucht zal buiten vanaf 30 graden warmer zijn dan binnen. In plaats van alles open te zetten is het aan te raden om alle gordijnen dicht te gooien en eventueel witte lakens ophangen om het huis koel te houden. Eventueel kan je voor de luchtstroom een ventilator of airco aanzetten, maar vanwege milieubesparingen laat ik die overwegend uit. Wanneer het weer afkoelt in de avond alles lekker openzetten voor nieuwe frisse lucht voor de volgende dag is wel een aanrader.

2. Niet koken

Je kan zelf vast wel bedenken dat een oven, fornuis en magnetron alleen maar warmte het huis in brengt. Mijn advies: Kook gewoon voor een avondje niet. Er zijn genoeg lekkere rauwe dingen om te eten waar je lekkere salades van kan maken. Wil je dan wel écht koken? Doe het dan de avond van te voren wanneer het koel is geworden. Zo bespaar je overdag de ergste hitte. Eten laten bezorgen kan ook een echte uitkomst zijn wanneer je het niet ziet zitten om ook maar iets te doen met de hitte!

3. Ademende stoffen

Mooie kleding is in de zomer erg verleidelijk om aan te trekken. Let daarbij wel op dat je een goede stof aantrekt. Er zijn vele stoffen die niet ademen en veel zweet vasthoudt. Hierdoor ga je sneller zweetplekken, een warm en plakkerig gevoel krijgen. Een natuurproduct ademt over het algemeen het beste (katoen, linnen). Vermijd daarnaast juist de synthetische stoffen zoals polyester en viscose. Viscose is houtpulp wat natuurlijk is, maar in het bewerkingsproces word zoveel kunststof toegevoegd waardoor de stof nog steeds niet lekker doorademt.

4. Veel vocht nuttigen

Nee, dit hoeft niet alleen drinken te zijn. Er zijn veel producten die veel vocht bevatten. Ik ben zelf ook een moeilijke drinker, dus 3 liter water op een dag is voor mij vaak ook niet haalbaar. Zorg wel voor veel vocht om te voorkomen dat je uitdroogt of een zonnesteek oploopt. Watermeloen, paprika en komkommer bevat veel vocht en is lekker om te nuttigen. Misschien kan een lekker waterijsje er ook wel in? Daarnaast kan het ook een slim idee zijn om wat flessen te vullen met kraanwater en die in de koelkast zetten voor verkoeling. Leg 1 fles naast je neer zodat je niet hoeft te lopen om vocht tot je te krijgen. Hoe kleiner de drempel, hoe meer je drinkt!

5. Herken signalen van oververhitting

Oververhitting ligt op de loer! Deze signalen mag je ook absoluut niet negeren. Ook niet als je hard aan het werk bent op een warme dag want het is extreem ongezond en kan blijvende schade veroorzaken. Je flauw voelen, wazig zien, paniekerig gevoel, misselijkheid en spierkrampen zijn belangrijke signalen. Ook kan je lichaamstemperatuur boven de 39 graden uitkomen waarbij je aan de bel moet trekken. Mocht je iemand tegenkomen of jezelf betrappen op deze signalen dan is het belangrijk hier direct op te reageren. Ga niet onder een koude douche staan, een koude handdoek of een ijskoud voetenbadje nemen, want dat kan de aderen dichtslippen waardoor je lichaam moeilijker warmte kwijt raakt. Een glas lauwe limonade, een koele ruimte en buiten de zon bivakkeren is een betere oplossing.

Heb jij al maatregelen genomen om de komende warmteperiode te doorstaan voor jezelf en naasten?

Liefs,
Elyse

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Like & deel Thuisvrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *