Overige

Waarom ik tóch mijn rijbewijs wilde halen.

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22.3″ custom_padding=”0|0px|0|0px|false|false”][et_pb_row custom_padding=”0|0px|0|0px|false|false” admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.25.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Ik had het helemaal voor elkaar. Mijn rijbewijs was al in de pocket voordat ik 18 was. Mijn oma zal mijn rijlessen betalen wat een enorme last van mijn schouders was. Maar toch haalde ik pas op mijn 21e een rijbewijs. ‘Waarom?’ hoor ik jou denken. Als het mij verder geen geld hoeft te kosten, en ik de tijd van de wereld had. Wat hield mij dan tegen?

Geloof het of niet, maar ik was doodsbang om achter het stuur te kruipen. Ik liet mijzelf ontzettend bang maken door alle verhalen over dodelijke ongelukken, letsels en ander leed. Ik wilde het niet op mijn geweten hebben. Mijn hoofd is soms (Lees: vaak) chaotisch waardoor het plaatje klopte. Ik zal ooit iemand aanrijden als ik zal beginnen met rijden. De grootste onzin natuurlijk. Probeer dat alleen maar uit het hoofd te praten bij iemand. Bij mij was de angst zo groot, dat ik nog niet eens op de bestuurdersstoel durfde te zitten, het stuur aan te raken of mijn voeten neer te zetten. Stel dat die auto spontaan naar voren schiet! Echt waar. Je hebt angsthaas nr. 1 voor je! Die lessen moest ik dus niet aan denken, en heb ik jaren links laten liggen.

de angst dat ik nergens naar toe kan als er iets gebeurt binnen mijn eigen kennissenkring was nog veel groter!

Toch heb ik mijn rijbewijs gehaald. Daar heb ik zo mijn redenen voor. Want de angst dat ik iemand aanrijd is groot, maar de angst dat ik nergens naar toe kan als er iets gebeurt binnen mijn eigen kennissenkring was nog veel groter! Stel dat er iemand naar de eerste hulp moet? Mijn vriend, broers of zussen? Op die manier kan ik dan toch een dierbare helpen wat ik ook wel belangrijk vind. Daarnaast zie ik mijn ‘huisje boompje beestje’ situatie graag voor mij met kinderen. Wat als zij een sport willen doen die wat verder weg is van huis, of als ze zijn uitgenodigd voor een feestje waar ze naartoe gebracht moeten worden? Mommy to the rescue. Dat wil ik zijn.

‘Mijn eerste lessen heb ik huilend van angst achter het stuur gezeten’

Begrijp mij niet verkeerd. Het is niet dat ik opeens alle moed bij elkaar had geraapt om te gaan rijden. Ik heb mijzelf er toe verplicht. Met druk van mijn omgeving heb ik een proefles gereden die verbazingwekkend goed ging. Ik werd (te) hoog ingeschat met maar weinig lessen. Ik geloofde wel in mijzelf dat ik dit kon. Het werd snel duidelijk dat het niet zo was. Mijn eerste lessen heb ik huilend van angst achter het stuur gezeten, begreep ik niets van de auto en werd mij aangeraden om automaat te rijden. ‘Nee! Dat sowieso niet. Ik kan dit.’ Riep ik mijzelf toe. Ik moest en zal het nu goed doen. Na een jaar vertrouwen hebben opgedaan is het mij eindelijk gelukt. Ik heb in 2x mijn theorie gehaald, in 1x de bijzondere verrichtingen bij de tussentijdse toets en in 1x mijn echte examen gehaald! Trots als een pauw.

Daarna heb ik nog een half jaar angstig rondgereden met iemand naast mij om mee te kijken. Daarvan heb ik de eerste paar keer de snelweg vermeden om vertrouwd te raken. Ik durf nu wel te zeggen dat ik kan rijden, en ook langere afstanden achter elkaar. Ik heb nog geen één keer brokken gemaakt, paaltjes geraakt of ongelukken veroorzaakt. Dus wees niet bang. Deze angsthaas zit nu zelfverzekerd achter het stuur.

Zo zie je maar. Angst is niet altijd de beste raadgever. Je kan het zelfs overwinnen met de beste hulp. Gelukkig bestaat er ook iets als een faalangst instructeur bij de rijlessen. Misschien heb jij daar iets aan?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Like & deel Thuisvrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *