Niks is lekkerder dan iets zelf maken, en als het even kan: uit je eigen tuin! Dit recept is heerlijk met bramen, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Wij hebben een flinke bramenstruik staan waar je heerlijke zoete fruitjam van kan maken. Het is heel simpel om te doen. Met mijn twee linker handen kan ik zeggen: Als ik het kan, kan jij het ook. Goed voor het milieu, tegen verveling en heerlijk voor in je mond. Kortom: Succes!

Benodigdheden:

250 gr Geleisuiker
250gr Fruit
Citroensap
(Weck)potje 300ml
Theedoek
Kookpan
Roerlepel
Evt. staafmixer (Zie stap 7.)
Evt. fijnmazige zeef (Zie stap 9.)

Recept:

1. Was als eerste je fruit goed, haal takjes, blaadjes en steeltjes er af en controleer dat er geen beestjes op zitten. Zijn die er wel? Vries je fruit dan even in, en spoel daarna af.

2. Kook vervolgens de  potjes uit in een pan water. Laat koken voor 5 minuten.

3. Pak de potjes met een tang uit het kokende water, en leg ze op een theedoek. Laat het niet met kou in aanraking komen, want daardoor kan het glas breken door het temperatuursverschil. Zit nu niet meer aan de binnenkant van de potjes of deksel om het steriel te houden.

4. Pak vervolgens een kookpan waar alles in past. Doe je fruit en geleisuiker in de pan. Voor een potje van 300ml gebruik je 250gr fruit en 250gr geleisuiker. Verhouding is 1:1. Maak gebruik van een keukenweegschaal!

5. Zet het vuur aan, en blijf roeren om verbranding te voorkomen, vergeet de bodem niet. Ga door tot de geleisuiker smelt.

6. Als de geleisuiker is gesmolten kan je naar eigen smaak citroensap toevoegen terwijl hij op het vuur staat. Citroensap maakt de jam iets frisser.

7. Neem de staafmixer om de jam fijn te malen zodat er geen stukjes fruit in de jam zitten (ofwel: confituur). Wanneer je wel stukjes fruit in de jam wilt, sla je deze stap over. Dan houd je ‘jam’. Houd het vuur intussen aan.

8. De jam moet minimaal 4 minuten koken. Schep ondertussen met een pollepel het schuim van je jam. Zo blijft je jam helder en voorkom je dat hij dof wordt. Hoe langer jouw jam kookt, hoe dikker en geleiachtiger de jam wordt.

9. Pak na het koken een fijnmazige zeef om de fruitpitjes uit de jam te zeven. Doe dit door de jam in de zeef te gieten met een bak er onder. Let op: Alleen mogelijk mits je stap 7 hebt uitgevoerd.

10. Giet de jam in jouw potje, doe de deksel er op en draai het potje op de kop om te checken of ze luchtdicht zijn. Blijft de jam in het potje, dan is het goed. Als de jam langs de deksel loopt, is hij niet volledig luchtdicht en is de jam max. 2 weken houdbaar.

11. Laat als laatste de jam afkoelen tot de ergste hitte er af is. Doe je dit niet, dan heb je kans dat de potjes klappen als ze direct op een koele plek staan vanwege temperatuurverschillen.

Jouw zelfgemaakte jam of confituur is nu lekker voor direct gebruik, maar is ook zeker nog 6 maanden houdbaar op een koele en donkere plek (kelder, schuur of koelkast). Wanneer de potjes goed steriel zijn gemaakt, is het zelfs 1 tot 2 jaar houdbaar. Zo lang er geen schimmel op komt, is het heerlijk om te eten.

Zoals gezegd een heerlijke fruitjam. Dus geniet er van!

 

Made with Bram Vermeulen – Zelstandig gespecialiseerd kok 

Like & deel Thuisvrouw
error