Huisdieren,  Uitstapjes & vakantie

Eendjes dood door brood, wat dan wel?

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”0|0px|54px|0px|false|false”][et_pb_row custom_padding=”0|0px|27px|0|false|false” admin_label=”row” _builder_version=”3.19.10″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.21.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” inline_fonts=”Georgia”]

Nummer 1 uitje met de kinderen: Eendjes voeren met oud brood. Heel gezellig, maar niet voor de eendjes. Het tast zoveel aan in de natuur waardoor je meer leven in de slootjes, vijvers en rivieren dood maakt, dan er veel beter mee doet. Wees gerust, ze zijn te voeren met wat anders. Ik leg jullie graag uit wat dan een goede vervanger is en vooral: Waarom mag je dan geen brood voeren?

De grote ‘waarom’ vraag.

Brood is een dodelijk product voor al het waterleven, maar voornamelijk de eenden en zwanen die je probeert te helpen, zijn er de dupe van. Brood is een een menselijk product wat dus van oorsprong niet te vinden is voor eendjes in de natuur.

1. Een eiwitbron dat zo hoog is, vinden ze haast niet in ons kikkerlandje. Door die extreme piek kunnen de veren groeien in een krul waardoor zij niet meer kunnen (weg)vliegen van roofdieren of gevechtjes onderling. Daarnaast is het vaak essentieel om evenwicht te bewaren.

2. Droog en oud brood zet uit. Wanneer het droog opgegeten wordt door de dieren, zet het dus uit in de maag. Dit heeft even tijd nodig, waardoor zij waarschijnlijk hier veel van eten tegelijk. Wanneer het allemaal tegelijk uitzet in de maag, kan de maag barsten. Mocht dit nog niet gebeuren in de maag, dan is het wel in de darmen.

3. Het is heel slecht voor de waterkwaliteit. Niet gegeten brood rot weg in het water, wat voor giftige dampen kan zorgen. Dit is niet goed voor het waterleven, maar ook niet het leven er omheen (inclusief jijzelf) De algen groeien in het water, wat het leven verstoord (Waaronder de vissen) en de balans in het water is volledig weg.

4. Zwanen zijn over het algemeen eerder de dupe van deze verandering in het balans in het water. Zij kunnen hier hart- en longproblemen van krijgen, met de dood als gevolg. Aangezien zwanen monogaam zijn, en hun hele leven bij elkaar blijven, is het gevolg dat meestal de partner ook het loodje legt.

5. Rattenoverlast. Als de slootjes door de wijk lopen, risceer je zelf een enorme rattenplaag. Ook ratten snoepen graag mee van deze lekkernij. Maar niemand zit er echt op te wachten om wilde, vaak ziektedragende ratten door de wijk te hebben lopen.

Wat mag dan wel?

Gelukkig hoef jij jouw uitje met de kinderen niet te schrappen vanwege het gevaar dat om de hoek schuilt. Er zijn talloze andere dingen die jij met een gerust hart aan de eendjes, zwaantjes en andere vogeltjes mag voeren. Erwtjes, rijst en sla mag je gerust voeren wat ook werkelijk een bijdrage levert aan hun gezondheid en hongergevoel. Mais is ook een goede vervanger. Mocht je zelf kippenvoer hebben, dan kan je die aanbieden. En als je écht het zekere voor het onzekere wilt hebben: Er is genoeg speciaal eendenvoer te koop in tuincentra of dierenwinkels. Het allerbeste blijft nog altijd om niet te voeren om de natuur zijn werk te laten doen. 

 

 

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Like & deel Thuisvrouw

9 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *