Baby & zwanger

Zo maak je leuke babyfoto’s! (+ voorbeelden)

De babytijd gaat zo snel voorbij dat iedere ouder wel leuke foto’s wilt om deze periode vast te leggen. Leuke kliekjes met je telefoon maken zijn leuk. Een echte fotograaf inhuren is een leuk uitje om te doen, alleen soms wat prijzig. Je kan zelf echter nog meer dan je zal denken. Ik geef mijn fotografietips weg om de tijd van jouw baby leuk vast te leggen. Ik geef inspiratie mee, zodat jij wat verder kan gaan dan enkel een telefoon vol foto’s die allemaal nét niet het fotoboek halen.

1. Ooghoogte

Dit is een tip die ik bij heel veel fotografie is aan te raden. Als je de foto neemt vanaf dezelfde hoogte als dat je kind is, komen de ogen erg sprekend over, je kijkt als het ware vanuit de belevingswereld van hoe het desbetreffende kind alles ziet. Ja, het kan zomaar zijn dat jij op de grond ligt of in een gekke houding op je hurken zit, maar alles voor een leuke foto! Soms kan een foto van onderaf of bovenaf ook een mooi effect geven. Van onder maakt een kindje groter, van boven kan je ze verbaasd naar je laten kijken. Over het algemeen is op ooghoogte zitten alleen nooit een verkeerde keuze en voorkomt vertekende beelden.

2. Bewegingsvrijheid

Soms ben je geneigt om je kind neer te zetten en pas een foto te schieten wanneer hij of zij pas ligt, kijkt, zit of staat zoals jij het voor ogen hebt. Dit is best zonde, want als jij je kleintje de bewegingsvrijheid geeft om om zich heen te grijpen, kan je hele betekenisvolle foto’s krijgen. In bovenstaand voorbeeld zie je bijvoorbeeld dat Mayson (6 maanden) naar zijn naam grijpt. Dit geeft ook weer een schattig effect in de foto. Laat je kindje bewegen, en kijk wat er van komt. Het kan zomaar de mooiste foto worden die je hebt. De aandachtsspanning van je kind blijft hiermee ook iets langer groot. Stop wel op tijd, als hij/zij gaat jengelen, kan je beter een pauze invoeren en een andere keer verder gaan.

3. Speel met scherpte/diepte

De telefoontjes van tegenwoordig zijn mooi genoeg om te kunnen spelen met de scherpte. Je kent die foto’s waarbij de achtergrond wazig is en wat je wilt fotograferen scherp? Dat bedoel ik. Daar kan je mee spelen. Als je jouw trots wat verder van de achtergrond laat, wordt de achtergrond sneller wazig. Als je op de voorgrond ook nog iets zet (zoals bovenstaande foto), kan je daar ook mee spelen. Wordt die wazig of is je voorgrond scherp en zet je jouw kleintje wazig op de achtergrond? Je kan hier veel effecten mee creëren. Speel er mee!

4. Ander middelpunt

Dat kinderen meestal het middelpunt is in babyfoto’s is natuurlijk logisch, maar hoeft niet. Er zijn zoveel leuke accesoires die je kan gebruiken om de aandacht te trekken. Bij bovenstaande foto zie je de baby wel, maar is de aandacht  daar absoluut niet op gevestigd. Ik vind het alsnog een lieve foto geworden, goed voor in een fotoboek. Een ander leuk idee is om een plank op de babykamer te fotograferen, en moeder met kind wazig op de achtergrond. Laat je creativiteit eens los, gegarandeerd dat er wat persoonlijks en moois van komt.

5. Gebruik objecten

Gebruik spulletjes! De foto hierboven is genomen met ballonnen en slingers om de boel op te fleuren voor zijn halve verjaardag! Andere spullen kan natuurlijk ook, zoals het namentreintje, een knuffeltje of misschien juist een hele grote knuffel? Een mand om hem in te leggen kan veel toevoegen, of zijn eerste dekentje. Spulletjes kan een foto erg opfleuren en ik maak hier persoonlijk veel gebruik van.

6. Dagelijkse dingen

Juist die dagelijkse momenten zijn mooi om te bewaren en vast te leggen. Iets heel simpels, kan iets heel moois worden. Een foto dat jij je de voetjes kust tijdens het verschonen, een kindje in de box of het in bed leggen van je kleintje. Fotografeer alsof de camera er niet is om het te laten lijken op een echte momentopname. Zo door de spijlen van de box of ledikant heen, vind ik persoonlijk een mooi effect geven.

Heb jij nu ideeën opgedaan om leuke foto’s te maken van jouw grootste trots?

Veel liefs,
Elyse

Like & deel Thuisvrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *